Historia

https://vimeo.com/104083243

Så här började vi

Hela Sivans liv har präglats av ost, och inte bara hennes. Yrket har gått i arv till kvinnorna i släkten sedan 1875.

Korpegården i Järpås

Historien börjar på Korpegården i Järpås söder om Lidköping. Där fanns en duktig mejerska som hette
Kristina som arbetade på Korpegårdens Mejeri. Hon fick en oäkta son som hon döpte till Axel. Axel växte upp i
mejeriet bland mejerskorna, och fick lära sig allt om ostystning. Kristina var sparsam och kunde så småningom köpa en egen gård med mejeri. Den övertog Axel när han gifte sig med sin älskade Hanna, som var mejerska. Deras liv var slitsamt men lyckligt- ända till den hemska dag då Axel dog av blodförgiftning. Sex år senare dog Hanna av brusten blindtarm, och hennes fyra små barn, var utackorderade i olika gårdar medan gården och mejeriet arrenderades ut. Ett av dessa barn var Anna, Sivans mamma. När Anna och hennes bror Einar blev myndiga, tog de tillbaka gården och drev den sedan vidare i många år med hårt arbete. - 1937 gifte sig Anna med Arthur Emilsson, De flyttade till Kronogården i Gösslunda, som de arrenderade. Där fortsatte Anna med osthanteringen. I rask takt föddes tre döttrar, Sivan, Sickan och Gullan, varav Sivan är äldst. När Sivan föddes 1939, och Anna som vanligt skulle till torget, var barnomsorgen inte uppfunnen, så Sivan fick ligga i en trälåda med halm och fårskinn och kunde lånas hem av snälla tanter. Anna Emilsson sålde ost på torget i Lidköping i 51 år.

När Sivan kunde räkna till 20 fick hon börja hjälpa till på torget med försäljningen av ägg, de såldes i tjog på den tiden. Från 12-13 årsåldern började även hon att sälja ost och hjälpa sin mor.

Sivan tar över

1974 tog Sivan över osthandeln efter sin mamma. Då flyttades osthandeln till Tråvad där Sivan gifte sig med bondsonen, Mauritz Johansson. De fick döttrarna, Maria och Sofia. Sivan hade till början en butik i huset på Idrottsgatan 2 i Tråvad, och i garaget på samma adress lagrade hon ostarna. Butiken i Tråvad lades sedan ner för att ersättas av en ostvagn på torget i Vara. I 23 år har hon själv stått på torget i Vara, torsdag-fredag-lördag.

Dags för nästa generation

År 2008 klev Sivans yngsta dotter Sofia in i företaget för att lära sig allt om den ädla konsten att lagra ostar. Hon har tidigare varit verksam inom restaurangbranschen, tagit gesällen inom bageri och konditori, och arbetat som restaurang konditor i 10 år. Då intresset alltid har kretsat kring smaker så var steget inte långt att ta. Året 2010 hade Sivans osthandel växt ur det lilla garaget i Tråvad och behövde hitta nya lokaler, lämpliga för att lagra ost i. Flytten gick till Oljeberget i Baljered. I samband med flytten så tog Sivans båda döttrar över rörelsen och bildade Sivans osthandel AB. Femte generationen är på plats.

Hemsidan är finansierad med stöd genom projektet Affärsboosten - samarbete för mer regional mat.
© 2024  Sivans Osthandel AB. All rights reserved.
Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram